Domácnosť

Rady, pomocou ktorých získate efektívne podlahové vykurovanie

V minulosti predstavovalo podlahove vykurovanie známku luxusu, dnes je už bežnou záležitosťou. Čoraz viac domácnosti prichádza na to, že tento spôsob získavania tepla v domácnosti je skutočne efektívnym. Aj keď v minulosti boli obstarávacie a prevádzkové náklady za podlahové kúrenie pre množstvo domácností nepredstaviteľné, táto cena išla natoľko dole, že si ho môže dovoliť už široký okruh ľudí. Aké výhody so sebou podlahové vykurovanie prináša?

Podlahové vykurovanie má viacero výhod

V dome bude teplo vďaka podlahovému vykurovaniu

Aj keď medzi najväčšie výhody takéhoto vykurovacieho systému patrí  ekonomickosť, hospodárnosť a minimálna potreba obsluhy, tieto výhody nepredstavujú jediné. V prvom rade je potrebné si uvedomiť, do akých priestorov je takéto vykurovacie zariadenie vhodné. Podlahové kúrenie nájdeme v novostavbách, ale aj v domoch po rekonštrukcii. Sú tiež súčasťou historických budov (napríklad kostolov), hospodárskych budov či v zime slúžia aj tam, kde sa na chodníkoch nachádza hrubá vrstva snehu, ktorú je potrebné okamžite odstrániť. Podlahové vykurovanie sa nehodí do starších domov, do ktorých je problematické ho nainštalovať a rovnako tiež takéto stavby nespĺňajú základné technické parametre. Ak vašu domácnosť vykuruje plynový kotol, v tom prípade siahnite po teplovodnom vykurovacom systéme. Trúbky teplovodného podlahového vykurovania pracujú počas celého roka. Toto zariadenie v zime zohrieva, v lete, počas horúcich letných dní dokáže aj chladiť. Obstarávacia cena takéhoto zariadenia nie je v porovnaní s elektrickým podlahovým vykurovaním až taká vysoká. Veľkým plusom je to, že toto zariadenie spadá do kategórie sálavých systémov, vďaka čomu je teplo v miestnosti rozložené rovnomerne. Nestane sa teda, že v určitej časti izby je teplejšie, v inej zase chladnejšie. Najvyššia hodnota sa dosahuje v bezprostrednej blízkosti tohto zariadenia, a to pri podlahe. Od podlahy smerom nahor táto teplota klesá, avšak len v minimálnej miere. Vďaka tomu, že teplo pochádza z podlahy, dochádza k vyhrievaniu okolitých stien. Vzhľadom na to, že sa toto zariadenie nachádza v podlahe, neprekáža v okolitom priestore. Avšak predtým si ujasnite, ako plánujete rozmiestniť nábytok. Tam, kde sa nachádza rozvod kúrenia by sa nemali nachádzať žiadne predmety.

Ako si zvoliť podlahové kúrenie tak, aby ste neboli sklamaný?

Podlahové kúrenie predstavuje investíciu do budúcna. To znamená, že si musíme vopred zvážiť všetky plusy a mínusy. Ak tie pozitívne veci prevažujú nad tými negatívnymi, podlahové kúrenie si určite zaobstarajte. Vopred sa však poraďte s odborníkom, ktorý sa vykurovaniu rozumie. Navštívte stránku www.vykurovanie24.sk, kde nájdete nielen množstvo cenných rád, ale aj kontakty na tých, ktorí vám radi pomôžu.